Merk je dat je gehoor wat achteruit gaat? Dat je lang niet alles meer hoort of dat je dingen mist? Dan wordt het wellicht tijd om eens te gaan kijken voor een hoorapparaat. De kans is echter groter dat je er zelf nog niets van merkt, maar dat je omgeving steeds vaker merkt dat ze zaken moeten herhalen of je recht moeten aankijken voor je iets kunt verstaan. Het kan zijn dat je met een hoorapparaat weer helemaal opleeft. Dat je ineens de vogeltjes weer hoort fluiten en dat je het hoort als de centrale verwarming opstart. Dat zijn geluiden die je niet meer hoort als je gehoor achteruit gaat.

Heb je bij gehoorverlies altijd een hoorapparaat nodig?

Je hebt bij gehoorverlies niet altijd een hoorapparaat nodig. Het kan ook zijn dat er een ontsteking in je oor zit, dat je eigenlijk buisjes nodig hebt of dat je oor vol zit met oorsmeer. Het is wel altijd verstandig om je oren eens goed  te laten checken. Voor je een afspraak maakt met een hoorspecialist ga je altijd eerst even langs de huisarts of de assistente. Zij kunnen goed in je oren kijken en deze eventueel helemaal goed schoonmaken. Is er geen vuil of ontsteking te ontdekken, dan kan een hoorapparaat een goede oplossing blijken te zijn.

Hoorapparaten zijn niet alleen voor oude mensen

Heb je bijvoorbeeld jarenlang in een orkest of band gespeeld? Dan kan het zomaar zijn dat je oren een beschadiging hebben opgelopen. Een hoorapparaat kan er dan voor zorgen dat je toch weer kunt gaan spelen én dat je gesprekken kunt volgen. Daar hoef je helemaal niet oud voor te zijn. Een modern hoorapparaat zie je bijna niet. Het gaat om een klein dopje in de gehoorgang, met daaraan een transparant slangetje dat weer naar de ontvanger achter je oor loopt. Je ziet er eigenlijk niets van. Maar het levert veel levensplezier op!

Regel de instellingen met je mobiel

Het is bijna niet te geloven, maar je kunt het volume van je hoorapparaat via een app op je mobiel regelen. Dat werkt heel gemakkelijk. Ook kun je ervoor kiezen om hoge tonen te filteren, dat is bijvoorbeeld erg fijn als je piano speelt. Maar er is meer! Je connect je hoorapparaten via bluetooth aan je mobiel en kunt dan zelfs de telefoon opnemen en beantwoorden met je hoorapparaten. Dat is best even wennen, maar het werkt echt perfect. Je kunt dan handsfree bellen en verder doen waar je mee bezig was!